Svenska föreningen i Östermyra

Svenska föreningen i Östermyra r.f. (SfÖ) on Seinäjoen vanhin yhdistys. Syyskuun alusta toukokuun puoliväliin saakka yhdistyksen jäsenet kokoontuvat keskiviikkoiltaisin liiketalo Forumin ullakkokerroksessa sijaitsevaan kerhotilaan puhumaan ruotsia, kuuntelemaan esitelmiä ja musiikkiesityksiä - viettämään mukavaa iltaa yhdessä. Lisäksi SfÖ järjestää teatteri-, kulttuuri- ja tutustumismatkoja.

Yhdistyksen jäsenistä osa puhuu ruotsia äidinkielenään, osa on suomenkielisiä, jotka haluavat sekä ylläpitää että kehittää kielitaitoaan arkipäivän keskustelutilanteissa. Oivallinen kielikylpy aikuisille!

Koulujen lukuvuoden päättyessä SfÖ jakaa stipendejä ruotsin kielen opinnoissaan menestyneille koululaisille ja opiskelijoille. Ruotsalaisuuden päivän juhlaa (6.11.) vietetään nykyisin yhdessä Seinäjoen kaupungin ja Seinäjoen seudun Pohjola-Norden ry:n kanssa. Lucian päivänä SfÖ järjestää yhteistyökoulujen kanssa Lucia-kulkueen, joka alkaa Apila kirjastosta sekä vierailee eri palvelutaloissa ja päiväkodeissa.

Olet tervetullut tutustumaan meihin kahvi- / teekupposen ääressä keskiviikkoisin klo 18.30 alkaen osoitteessa Kalevankatu 10 (4. kerros).
Voit ottaa yhteyttä lähettämällä sähköpostia: sfomyra@kolumbus.fi tai soittamalla numeroon +358 500 662 074.

Ajankohtaista

Tapahtumakalenteri

Ruotsinkielinen yhdistys kokoontuu keskiviikkoiltaisin klo 18:30 yhdistyksen kerhotilaan syyskuusta toukokuun puoliväliin. Yhdistyksessä on sinulla mahdollisuus puhua ruotsia kanssamme, sillä haluamme pitää yllä ruotsin kieltä ja kulttuuria. Tämä on mainio tilaisuus voimistaa keskustelutaitoa ruotsiksi, jos se on päässyt vähän ruostumaan. Meillä ei ole korkeita vaatimuksia kielitaidosta, kielikoetta ei ole. On ilo saada mukaan uusia ihmisiä, joten tervetuloa!

Koronaviruksen vuoksi yhdistys seuraa tilannetta THL:n ohjeita noudattaen. Tämä tarkoittaa esim. että flunssaisena, yskivänä ja huono-olisena sinun tulee pysyä kotona. Kun olet terve niin olet tervetullut yhdistyksen tapaamisiin.

Program syksyllä 2020 ilmoitetaan mahdollisesti lyhyellä aikavälillä, mutta tapaamme joka keskiviikkoilta klo 18:30 nauttimaan kahvista ja juttelemaan ruotsiksi.

Ohjelma lokakuussa:
7. 10 kl.17:30 jäsenilta Kalevan Navetassa.
14.10 kl.18:30 herrojen ilta.
Ilmoittautuminen tarvitaan molempiin tilaisuuksiin.

Tervetuloa kaikki ruotsinkielisen yhdistyksemme toiminnasta kiinnostuneet ja kun haluat voimistaa ruotsinkielen taitoasi.

Kielikylpy

*** Hei! Kielikylvyn kuukauden aiheet voit lukea myös ruotsinkielisiltä sivuita.

 

Kielikylpykerhot

Vuonna 2006 Svenska föreningen aloitti Seinäjoella kerhomuotoisen kielikylpyopetuksen. Ensimmäisestä vuodesta lähtien kielikylpyryhmät täyttyivät ruotsin kieltä arkipäivän tilanteissa opettelevista lapsista. Osa lapsista kävi ryhmissä kerran, osa kahdesti viikossa. Viime vuosina kielikylpykerhoja on järjestetty myös alakoululaisille. Tässä kouluikäisten ryhmässä käy aikaisempien vuosien kielikylpyläisiä - niitä, jotka haluavat jatkaa kielitaidon ylläpitämistä ja kehittämistä vielä koulutaipaleen alettuakin.

Kielikylpytoimintaa järjestetään nykyään yhteistyössä Seinäjoen kaupungin kanssa.

Kielikylpy on opetusohjelma, joka on tarkoitettu kaikille niille, jotka puhuvat enemmistökieltä ensikielenään, eivätkä muuten ole luonnollisesti yhteydessä kielikylpykieleen.

Kielikylpy perustuu olettamukseen, että toisen kielen omaksuminen tapahtuu tehokkaimmin tarkoituksenmukaisessa kommunikaatiotilanteessa. Kielikylvyn näkyvin piirre on, että opetus annetaan aluksi suurimmaksi osaksi muulla kuin lasten ensikielellä. Opettaja puhuu lasten kanssa pääosin kielikylpykieltä, koska on tärkeää, että lapset saavat kuulla ja käyttää kieltä eri tarkoituksissa ja tilanteissa. Tämän lisäksi opettaja on myös tärkeä kielimalli lapsille.

Lapsia kannustetaan kielikylpykielen käyttöön alusta lähtien. Kielikylvyn tavoitteena on, että lapset saavat positiivisia oppimiskokemuksia sekä saavuttavat joitakin toiminnallisia perustaitoja puhutussa kielikylpykielessä.

 

RUOTSINKIELINEN KIELIKYLPY
Kielikylpyopetus suoritetaan pienryhmissä: 3-4 vuotiaat enintään 4 lasta,
5-6 vuotiaat enintään 6 lasta,
sekä koululaisryhmä x 1/vko

Lukukausimaksut ovat: 3h/vko 36€, 6h/vko 72€, 9h/vko 108€.

Kuukauden teema

Lokakuun 2020 teema: Halloween
Opettalemme sanat: kummitus, lepakko, kurpitsa, noita.

Viikko1: Keskustelemme mitä on halloween ja miksi me sitä vietämme. Me maalaamme kiviä ja askartelemme niiden kanssa sekä pelaamme kummituskorteilla.
Viikko 2: SYYSLOMA 12-18. lokakuuta
Viikko 3: Keskustelemme mitä lapset ovat tehneet syyslomalla, kertaamme sanoja, askartelemme ja luemme satuja kuukauden teemasta.
Viikko 4: Naamiaiset

TIEDUSTELUT JA ILMOITTAUTUMISET:

SfÖ:n kielikylpyryhmien opettajan Sandra Hautalan
tavoitat numerosta +358 50 444 5565 ja
sähköpostilla sprakbad@gmail.com

Svenska Föreningen i Östermyra r.f. www.sfo.fi

Historia

1700-luvun loppuun saakka Seinäjoki oli Ilmajoen pitäjään kuuluva pieni kylä. Vuonna 1798 liikemies Abraham Falander perusti Seinäjoen rantaan rautatehtaan ja sahan. Tälle ruukkialueelle Falander antoi nimen Östermyra. 1800-luvulla Östermyrassa oli mm. ruutitehdas sekä suuri maatila ja alueelle muutti monia ruotsinkielisiä perheitä. Lisäksi useat rannikon ruotsinkieliset saivat Seinäjoelta työtä, kun rautatie vuonna 1883 otettiin käyttöön. Vuonna 1897 Seinäjoelle perustettiin yksityinen ruotsinkielinen koulu. Tällöin paikkakunnalla oli noin 3000 asukasta, joista 200 puhui äidinkielenään ruotsia.

 

Yhdistyksen perustaminen

Oman koulun perustamisen jälkeen virisi ajatus koulun kannatusyhdistyksen perustamisesta. Svenska föreningen i Östermyra r.f. (SFÖ) perustettiin vuonna 1899. Koulu ja yhdistys toimivat tiiviissä yhteistyössä aina siihen saakka, kunnes koulu lopetti toimintansa lukuvuoden 1957-58 päätyttyä. Koulu ehti toimia viidessä eri vuokrahuoneistossa ennen kuin vuonna 1908 saatiin oma koulurakennus. Samalla yhdistys sai tilat omille kokoontumisilleen. SFÖ:n jäsenet olivat vuorollaan koulun johtokunnassa ja yhdistyksen hallituksessa, joskus jopa kummassakin samanaikaisesti.

 

Ruotsalainen koulu

Ruotsalainen koulu oli kuuden vuosikymmen ajan Seinäjoen ruotsinkielisiä asukkaita yhdistävä tekijä. Keskiviikkoiltaisin kokoonnuttiin kahvitarjoilun ja iloisen yhdessäolon merkeissä. Toisinaan tapaamisten yhteydessä järjestettiin arpajaisia ja huutokauppoja yhdistyksen toiminnan rahoittamiseksi. Runebergin päivää ja ruotsalaisuuden päivää juhlittiin vuosittain.

1950-luvulla koulun oppilasmäärä pieneni. Myös kävijämäärä yhdistyksen keskiviikkotapaamisissa alkoi vähentyä. Koulun 60-vuotisjuhla oli koulun historian viimeinen juhlatilaisuus. Koulurakennus ja sen tontti myytiin Helsingin Osakepankille vuonna 1964. Myyntisopimukseen sisällytettiin ehto siitä, että SFÖ saa käyttöönsä kerhohuoneiston rakennettavasta kiinteistöstä. Pankki- ja liikekiinteistön valmistuttua vuonna 1967 yhdistyksen jäsenet saattoivat taas jatkaa toimintaa ja samaan aikaan jäsenmäärä alkoi kasvaa monipuolisen ohjelmatarjonnan johdosta.

Hallitus 2018

Antti Lammi
puheenjohtaja
+358 500 662 074

Raija Feldt
rahastonhoitaja
+358 400 565 426

Sonja Liukku
varapuheenjohtaja, tiedottaja
+358 50 386 0728

Teija Svenfelt
sihteeri
+358 50 309 1212

Heikki Kangas materialförvaltare
+358 40 775 2062

Martti Suominen isännöitsijä
+358 40 762 3805

Hilla Hautanen hallituksen jäsen
+358 41 363 7398

Muut yhteystiedot:

Ulla Niemi, emäntä, +358 50 361 5325 | Matti Niemi, +358 50 351 9981 | Kari Maunula ja Ritva Sulkava, toiminnantarkastajat

Yhteystiedot

Voit lähettää meille viestin / jättää yhteydenottopyynnön lähettämällä sähköpostia tai soittamalla puh.joht. Antti Lammi 050 0662074.

Svenska föreningen i Östermyra
Kalevankatu 10 (4. kerros)
porttikäytävä Instrumentariumin vieressä
60100 Seinäjoki
Sähköposti: sfomyra@kolumbus.fi
Postiosoite: PL 223, 60101 Seinäjoki

Tervetuloa!