Svenska föreningen i Östermyra

Svenska föreningen i Östermyra r.f. (SfÖ) on Seinäjoen vanhin yhdistys. Syyskuun alusta toukokuun puoliväliin saakka yhdistyksen jäsenet kokoontuvat keskiviikkoiltaisin liiketalo Forumin ullakkokerroksessa sijaitsevaan kerhotilaan puhumaan ruotsia, kuuntelemaan esitelmiä ja musiikkiesityksiä - viettämään mukavaa iltaa yhdessä. Lisäksi SfÖ järjestää teatteri-, kulttuuri- ja tutustumismatkoja.

Yhdistyksen jäsenistä osa puhuu ruotsia äidinkielenään, osa on suomenkielisiä, jotka haluavat sekä ylläpitää että kehittää kielitaitoaan arkipäivän keskustelutilanteissa. Oivallinen kielikylpy aikuisille!

Koulujen lukuvuoden päättyessä SfÖ jakaa stipendejä ruotsin kielen opinnoissaan menestyneille koululaisille ja opiskelijoille. Ruotsalaisuuden päivän juhlaa (6.11.) vietetään nykyisin yhdessä Seinäjoen kaupungin ja Seinäjoen seudun Pohjola-Norden ry:n kanssa. Lucian päivänä SfÖ järjestää yhteistyökoulujen kanssa Lucia-kulkueen, joka alkaa Apila kirjastosta sekä vierailee eri palvelutaloissa ja päiväkodeissa.

Olet tervetullut tutustumaan meihin kahvi- / teekupposen ääressä keskiviikkoisin klo 18.30 alkaen osoitteessa Kalevankatu 10 (4. kerros).
Voit ottaa yhteyttä lähettämällä sähköpostia tai soittamalla numeroon +358 500 662 074.

Ajankohtaista

Tapahtumakalenteri

Ruotsinkielinen yhdistys kokoontuu keskiviikkoiltaisin klo 18:30 yhdistyksen kerhotilaan syyskuusta toukokuun puoliväliin. Olet tervetullut tapaamisiimme keskustelemaan ruotsiksi, voimistamaan keskustelutaitoasi ruotsiksi, jos se on päässyt vähän ruostumaan. Meillä ei ole korkeita vaatimuksia kielitaidosta eikä kielikoetta. Tervetuloa!

Loka- marraskuun ohjelma:

24.10. klo. 18:00 Keilailuilta SfÖ:n jäsenille keilahallissa, Urheilupuisto 5.
Tällöin ei tapaamista kerhotilassa.
31.10. tavanomainen kahvi-ilta.

Tiistaina 6.11. klo. 18:00 juhlimme Svenska dagen, Ruotsalaisuuden päivää, yhteistyössä Pohjola-Nordenin ja Seinäjoen kaupungin kanssa pääkirjaston Jaaksisalissa. Kahvi tarjoillaan ennen juhlaa klo. 17:30. Tervetuloa asiasta kiinnostuneet julkiseen tilaisuuteen.

Keskiviikkona 7.11. ei ole kahvi-iltaa ruotsalaisuuden päivän vuoksi.
Keskiviikkona 14.11. kahvi-ilta yhteislaulun merkeissä.
21.11. kuntoutusohjaaja ruotsalaisesta näkövammaisten liitosta vierailee.

Kielikylpy

*** Hei! Kielikylvyn kuukauden aiheet voit lukea myös ruotsinkielisiltä sivuita.

 

Kielikylpykerhot

Vuonna 2006 Svenska föreningen aloitti Seinäjoella kerhomuotoisen kielikylpyopetuksen. Ensimmäisestä vuodesta lähtien kielikylpyryhmät täyttyivät ruotsin kieltä arkipäivän tilanteissa opettelevista lapsista. Osa lapsista kävi ryhmissä kerran, osa kahdesti viikossa. Viime vuosina kielikylpykerhoja on järjestetty myös alakoululaisille. Tässä kouluikäisten ryhmässä käy aikaisempien vuosien kielikylpyläisiä - niitä, jotka haluavat jatkaa kielitaidon ylläpitämistä ja kehittämistä vielä koulutaipaleen alettuakin.

Kielikylpytoimintaa järjestetään nykyään yhteistyössä Seinäjoen kaupungin kanssa.

Kielikylpy on opetusohjelma, joka on tarkoitettu kaikille niille, jotka puhuvat enemmistökieltä ensikielenään, eivätkä muuten ole luonnollisesti yhteydessä kielikylpykieleen.

Kielikylpy perustuu olettamukseen, että toisen kielen omaksuminen tapahtuu tehokkaimmin tarkoituksenmukaisessa kommunikaatiotilanteessa. Kielikylvyn näkyvin piirre on, että opetus annetaan aluksi suurimmaksi osaksi muulla kuin lasten ensikielellä. Opettaja puhuu lasten kanssa pääosin kielikylpykieltä, koska on tärkeää, että lapset saavat kuulla ja käyttää kieltä eri tarkoituksissa ja tilanteissa. Tämän lisäksi opettaja on myös tärkeä kielimalli lapsille.

Lapsia kannustetaan kielikylpykielen käyttöön alusta lähtien. Kielikylvyn tavoitteena on, että lapset saavat positiivisia oppimiskokemuksia sekä saavuttavat joitakin toiminnallisia perustaitoja puhutussa kielikylpykielessä.

 

Ruotsinkielinen kielikylpy

Lukuvuoden 2018-2019 toiminta on alkanut elokuussa. Voit ilmoittaa lapsesi milloin vain lukuvuoden aikana.
Lukukausimaksut ovat: 3h/v 36€, 6h/v 72€, 9h/v 108€.

Kuukauden teema

Joulukuun teema on JOULU.
Lapset oppivat erilaisia asioita joulusta laulaen, leikkien ja touhuten joulun aiheissa.
Lapset leikkivät piirileikkejä ja laulavat joululauluja sekä harjoittelevat joulujuhlaan.
**************
Kielikylvyn joulujuhla on tiistaina 18.12. klo 18:00. Kielikylvyn lapset sisaruksineen ja vanhempineen ovat sydämellisesti tervetulleita.

Kevätlukukausi alkaa maanantaina 7.1.2019. Silloin voi myös uudet lapset , iältään 3-4 ja 5-6 vuotiaat,
aloittaa ruotsinkielisen kielikylvyn. Tervetuloa!
Voit ilmoittaa lapsesi kielikylpyyn myös milloin vain lukuvuodesta.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset:

SfÖ:n kielikylpyryhmien opettajan Sandra Hautalan
tavoitat numerosta +358 50 444 5565 ja
sähköpostilla sprakbad@gmail.com

Svenska Föreningen i Östermyra r.f. www.sfo.fi

Historia

1700-luvun loppuun saakka Seinäjoki oli Ilmajoen pitäjään kuuluva pieni kylä. Vuonna 1798 liikemies Abraham Falander perusti Seinäjoen rantaan rautatehtaan ja sahan. Tälle ruukkialueelle Falander antoi nimen Östermyra. 1800-luvulla Östermyrassa oli mm. ruutitehdas sekä suuri maatila ja alueelle muutti monia ruotsinkielisiä perheitä. Lisäksi useat rannikon ruotsinkieliset saivat Seinäjoelta työtä, kun rautatie vuonna 1883 otettiin käyttöön. Vuonna 1897 Seinäjoelle perustettiin yksityinen ruotsinkielinen koulu. Tällöin paikkakunnalla oli noin 3000 asukasta, joista 200 puhui äidinkielenään ruotsia.

 

Yhdistyksen perustaminen

Oman koulun perustamisen jälkeen virisi ajatus koulun kannatusyhdistyksen perustamisesta. Svenska föreningen i Östermyra r.f. (SFÖ) perustettiin vuonna 1899. Koulu ja yhdistys toimivat tiiviissä yhteistyössä aina siihen saakka, kunnes koulu lopetti toimintansa lukuvuoden 1957-58 päätyttyä. Koulu ehti toimia viidessä eri vuokrahuoneistossa ennen kuin vuonna 1908 saatiin oma koulurakennus. Samalla yhdistys sai tilat omille kokoontumisilleen. SFÖ:n jäsenet olivat vuorollaan koulun johtokunnassa ja yhdistyksen hallituksessa, joskus jopa kummassakin samanaikaisesti.

 

Ruotsalainen koulu

Ruotsalainen koulu oli kuuden vuosikymmen ajan Seinäjoen ruotsinkielisiä asukkaita yhdistävä tekijä. Keskiviikkoiltaisin kokoonnuttiin kahvitarjoilun ja iloisen yhdessäolon merkeissä. Toisinaan tapaamisten yhteydessä järjestettiin arpajaisia ja huutokauppoja yhdistyksen toiminnan rahoittamiseksi. Runebergin päivää ja ruotsalaisuuden päivää juhlittiin vuosittain.

1950-luvulla koulun oppilasmäärä pieneni. Myös kävijämäärä yhdistyksen keskiviikkotapaamisissa alkoi vähentyä. Koulun 60-vuotisjuhla oli koulun historian viimeinen juhlatilaisuus. Koulurakennus ja sen tontti myytiin Helsingin Osakepankille vuonna 1964. Myyntisopimukseen sisällytettiin ehto siitä, että SFÖ saa käyttöönsä kerhohuoneiston rakennettavasta kiinteistöstä. Pankki- ja liikekiinteistön valmistuttua vuonna 1967 yhdistyksen jäsenet saattoivat taas jatkaa toimintaa ja samaan aikaan jäsenmäärä alkoi kasvaa monipuolisen ohjelmatarjonnan johdosta.

Hallitus 2018

Antti Lammi
puheenjohtaja
+358 500 662 074

Raija Feldt
rahastonhoitaja
+358 400 565 426

Sonja Liukku
varapuheenjohtaja, tiedottaja
+358 50 386 0728

Teija Svenfelt
sihteeri
+358 50 309 1212

Matti Niemi
isännöitsijä
+358 50 351 9981

Martti Suominen
+358 40 762 3805

Muut yhteystiedot:

Ulla Niemi, emäntä, +358 50 361 5325 | Matti Niemi, isännöitsijä, +358 50 351 9981 | Kari Maunula ja Ritva Sulkava, toiminnantarkastajat

Yhteystiedot

Voit lähettää meille viestin / jättää yhteydenottopyynnön lähettämällä sähköpostia tai soittamalla numeroon (06) 423 4371.

Svenska föreningen i Östermyra
Kalevankatu 10 (4. kerros)
60100 Seinäjoki
Puh. (06) 423 4371

Postiosoite: PL 223, 60101 Seinäjoki

Tervetuloa!