Kielikylpy

*** Hei! Kielikylvyn kuukauden aiheet voit lukea myös ruotsinkielisiltä sivuita.

 

Kielikylpykerhot

Vuonna 2006 Svenska föreningen aloitti Seinäjoella kerhomuotoisen kielikylpyopetuksen. Ensimmäisestä vuodesta lähtien kielikylpyryhmät täyttyivät ruotsin kieltä arkipäivän tilanteissa opettelevista lapsista. Osa lapsista kävi ryhmissä kerran, osa kahdesti viikossa. Viime vuosina kielikylpykerhoja on järjestetty myös alakoululaisille. Tässä kouluikäisten ryhmässä käy aikaisempien vuosien kielikylpyläisiä - niitä, jotka haluavat jatkaa kielitaidon ylläpitämistä ja kehittämistä vielä koulutaipaleen alettuakin.

Kielikylpytoimintaa järjestetään nykyään yhteistyössä Seinäjoen kaupungin kanssa.

Kielikylpy on opetusohjelma, joka on tarkoitettu kaikille niille, jotka puhuvat enemmistökieltä ensikielenään, eivätkä muuten ole luonnollisesti yhteydessä kielikylpykieleen.

Kielikylpy perustuu olettamukseen, että toisen kielen omaksuminen tapahtuu tehokkaimmin tarkoituksenmukaisessa kommunikaatiotilanteessa. Kielikylvyn näkyvin piirre on, että opetus annetaan aluksi suurimmaksi osaksi muulla kuin lasten ensikielellä. Opettaja puhuu lasten kanssa pääosin kielikylpykieltä, koska on tärkeää, että lapset saavat kuulla ja käyttää kieltä eri tarkoituksissa ja tilanteissa. Tämän lisäksi opettaja on myös tärkeä kielimalli lapsille.

Lapsia kannustetaan kielikylpykielen käyttöön alusta lähtien. Kielikylvyn tavoitteena on, että lapset saavat positiivisia oppimiskokemuksia sekä saavuttavat joitakin toiminnallisia perustaitoja puhutussa kielikylpykielessä.

 

RUOTSINKIELINEN KIELIKYLPY

Kielikylpyopetus suoritetaan pienryhmissä: 3-4 vuotiaat enintään 4 lasta,
5-6 vuotiaat enintään 6 lasta,
sekä 2 koululaisryhmää x 1/vko

Lukukausimaksu: ilmainen kevätlukukausi 2024

Ruotsinkielen kielikylpyyn voit aina ilmoittaa lapsesi!
LAPSELLASI EI TARVITSE OLLA LAINKAAN RUOTSINKIELEN TAITOA.
ON ILO SAADA UUSIA LAPSIA MUKAAN HEITÄ KEHITTÄVÄÄN TOIMINTAAN.

OHJELMA HELMIKUU 2024

Teema: Ystävyys 
Opettelemme seuraavat sanat: ystävä/kaveri=vän/kompis, sydän= hjärta, halaus=kram, suukko=puss, kiltti=snäll, tuhma=dum

Viikko 6: Keskustelemme ystävänpäivästä. Miksi on tärkeää, että on ystävä? Harjoittelemme uusia sanoja. Askartelemme ystävänpäivän kortin. Katsomme osan "ystävyys "Grodan och vännerna" -sarjasta.

Harjoittelemme uusia sanoja. Askartelemme ystävänpävän kortteja. Koko kuukauden ajan muodostamme loppusoinnullisia sanoja.

Leikimme: "talo palaa" ja  "vettä kengässä" -leikkiä. Luemme kirjan ”Ingrid och Ivar”.

Viikko 7: Tapaamisella kerromme ystävyydestä. Millainen on hyvä ystävä? Askartelussa piirrämme öljyväreillä ja maalaamme vesiväreillä.

Harjoittelemme kuvakorteilla millainen on "hyvä ystävä" ja millainen on "huono ystävä".  Esimerkiksi kuvakortti kertoo seuraavaa: kuunnella, kiukutella, vetää tukasta, jakaa kanssasi ym. 

Seuraava on englantilainen, jonka Sonja on kääntänyt ruotsiksi. Laulamme "peukalo tapaa peukalon" = ”Tumme möter tumme”, katsomme osan "Nina Vinas vän"

Koululaisten kanssa teemme yhteisen taulun.

Viikko 8: Askartelemme sydämen, jonka lapset koristelevat. Kuvan takapuolelle kirjoitamme ”Jag älskar dig”.

Teemme tehtävän harjoittelemistamme sanoista. Leikimme ”hjärt-hippa” -leikkiä. Laulamme laulua : ”Hej kompis”. Hej kompis, hej kompis, nu ska vi sjunga en liten sång.

Leikimme: "kuuntele ja rakenna" -leikkiä pareittain. 

Viikko 9: Hiihto - urheiluloma!

 

TIEDUSTELUT JA ILMOITTAUTUMISET:

SfÖ:n kielikylpyryhmien opettajan Sandra Hautalan
tavoitat numerosta +358 50 444 5565 ja
sähköpostilla sprakbad@gmail.com

Svenska Föreningen i Östermyra r.f. www.sfo.fi